Een scheve grote teen kan behoorlijk pijnlijk worden. Maar gelukkig is een lichaam prachtig adaptief en kan je een hoop doen om je teen weer rechter te laten groeien.
We doen onze dagelijkse behoefte niet meer in de bosjes.
Gek eigenlijk dat we deze activiteit, die iedereen elke dag doet, niet meer doen zoals het hoort.
En dan bedoel ik niet dat ik het gek vind dat iedereen niet elke dag de bosjes induikt voor zijn behoefte. Nee, dan bedoel ik dat het eigenlijk helemaal niet logisch is om op een wc te zitten.
Vroeger, toen er dus nog geen toiletten bestonden en we nog in het wild leefden, deden we onze behoefte in HURKZIT. Dat is de houding die nu met een hippe naam de diepe squat heet. Iedereen kon vroeger deze hurkzit maken, anders kon je niet je behoefte doen. Of eigenlijk, doordat je elke dag je behoefte deed, al hurkzittend, kon je hurkzitten, je hele leven lang, ook al was je bejaard.
Ieder kind kan hurkzitten. We zijn gemaakt om in deze houding onze behoefte te doen, maar ook bijvoorbeeld om in te rusten.
Maar wat doen wij? Wij kiezen voor gemak. We kiezen voor een toilet en stoel op kniehoogte, zodat we nooit meer onze spieren en gewrichten (van rug, heupen, knieën en enkels) dieper hoever te laten werken dan kniehoogte. Je lichaam werkt met het mooie systeem USE IT OR LOSE IT, en dus zal de kracht en beweeglijkheid van je spieren en gewrichten beneden kniehoogte verdwijnen.
Vervolgens willen we, wanneer we volwassen zijn, toch weer deze hippe diepe squat maken, en gaan we naar de crossfit box om hem te trainen. Maar omdat je enkels, knieen, heupen en rug het niet meer gewend zijn om deze beweging te maken kost het je heel wat uren trainen om dit voor elkaar te krijgen. En vervolgens om dit te behouden.
Een lichaam is prachtig, het wil graag goed zijn in wat jij doet en het past zich continu aan, aan wat jij van hem vraagt. En dan vooral wat jij het grootste gedeelte van de dag van hem vraagt. Vraag jij vaak op een dag zitten en toiletteren op kniehoogte en maar 3 keer per week een grotere buiging in enkels, knieën en heupen tijdens je sportmoment? Drie keer raden waar je lichaam zich op aan past...
Maar uiteindelijk zal het je echt wel lukken om die diepe squat weer te maken, het is alleen erg onlogisch, niet efficiënt, en je moet goed opletten voor blessures.
Waarom niet op een manier je behoefte doen die hoort bij je lichaam, waardoor je bekkenbodem gezond is, de spieren en gewrichten van enkels, knieën en heupen oersterk zijn, je obstipatie als sneeuw voor de zon verdwijnt, én.... je die diepe squat makkie, zonder trainen, kan maken?
Dat kan! Met een squattypotty! Dé tool om van ieder toilet een crossfit box te maken!
Je lichaam is gemaakt om op blote voeten te lopen. Maar asfalt, kou en sociale verwachtingen vragen vaak toch om schoenen. Voor de gezondheid van je lichaam kan je dan het beste voor minimalistische schoenen kiezen. Dit zijn schoenen met een dunne flexibele zool, hebben geen verhoging bij de hak of tenen en zijn voldoende ruim bij de tenen.
De belastingen die door bewegen op je cellen werken zorgen voor allerlei zichtbare en onzichtbare processen in je lichaam. De zichtbare bewegingen van je ledematen zorgen voor minder zichtbare subtielere bewegingen in bindweefselcellen: de verschuiving van je huid, de minuscule buiging van je botten, de druk op je bloedvaten of de rek op een pees.
Hoe zit dat dan eigenlijk? Wat maakt nou de ene beweging anders voor het lichaam dan de andere?
Je lichaam bestaat uit allemaal cellen. Al deze cellen zijn met elkaar verbonden door een netwerk van extracellulaire matrix. Wanneer je beweegt, beweeg je niet alleen je ledematen, maar ook je kleine celstructuren. Vervolgens komt er door deze beweeginput een proces op gang waarbij je cellen de mechanische signalen vertalen naar biochemische signalen. Hierdoor krijgen je cellen de gelegenheid hun structuur en functie aan te passen. Dit proces heet mechanotransductie.
Een beweeginput ontstaat doordat een belasting op het lichaam je cellen vervormt. Maar ook doordat het langer en korter worden van bijvoorbeeld spieren druk en rek uitoefent op bindweefselcellen.
Iedere belasting heeft zijn eigen unieke manier van het vervormen van je cellen. Dit vervormen van je cellen zorgt ervoor dat deze cellen gevoed worden.
Sommige belastingen lijken hetzelfde, maar zijn totaal verschillend. Neem bijvoorbeeld een tas vol met boodschappen. Je kan deze boodschappen op allerlei manieren dragen. Deze tas kan je in je hand dragen, je kan de tas in je armen dragen, op je hoofd, op je schouder. Je kan ook de boodschappen op je rug in een rugzak dragen, of alles uit de tas halen en de spullen allemaal los in je handen dragen.
Zo creëer je met hetzelfde gewicht aan spullen, steeds een andere belasting op je lichaam en dus op je cellen.
Uit onderzoek blijkt dat fietsers minder botdichtheid hebben dan renners*. Hoe komt dat? Omdat er tijdens fietsen andere belastingen op je cellen werken dan tijdens rennen. Wanneer je zit op een fiets wordt je lichaam minder verticaal belast dan dat je je gewicht op je benen draagt. En minder belasting op je botcellen betekent minder sterke botten.
Dus fietsen is niet rennen, maar fietsen is ook niet fietsen. Off-roaders, die meer staan op hun pedalen en hun lichaamsdelen blootstellen aan veel hobbels en bobbels, ervaren andere belastingen dan stadsfietsers.
Zo kan je elke vorm van bewegen aan de hand van belastingen bekijken, en bepalen of deze manier van bewegen positief is voor je gezondheid op de lange termijn.
Jouw lichaam wordt dus constant aangepast aan de belastingen die er op jouw cellen werken. Je lichaam hoe hij nu is, is de som van alle belastingen ervaren door je lichaam in het verleden. JE BENT HOE JE BEWEEGT!
Gezond eten is hip. Internet staat vol met inspirerende foodblogs, rawfood recepten, paleo dieet ideeën en instagram foto's van açai bowls en glutenvrij bananenbrood.
Allemaal met het idee om gezond te zijn en toch heerlijk te kunnen genieten.
Voeten zijn van nature belangrijke en superbehendige lichaamsdelen.
De voeten van onze voorouders sprongen over rotsen, klommen in bomen en wandelden uren op een dag over gevarieerd terrein. Ze waren sterk, flexibel en gaven constant informatie door aan de hersenen.
En dan bedoel ik niet dat je in de berm brandnetels voor in je soep moet gaan plukken, nee ik bedoel dat de berm extra cellen in je lichaam essentiele voeding kan geven tijdens je wandeling.
Wandelen is een superbelangrijke natuurlijke beweging voor de mens. Vroeger was wandelen het enige middel om van a naar b te komen en wandelde men gemiddeld 10 km per dag, verspreid over de dag.
Tegenwoordig hebben we ook de auto, fiets en het ov om ons te verplaatsen en vinden we wandelen meer iets voor in onze vrije tijd.
Maar elke dag wandelen blijft ook nu essentieel om je lijf gezond te houden. Onze structuren zijn ervoor gebouwd en onze cellen hebben de voedende bewegingen van het wandelen nodig.
Dus, trek je schoenen aan en ga wandelen!
Ohnee, wacht!
Eerst nog wat tips om het maximale eruit te halen en het wandelen zo voedend mogelijk voor je lijf te maken:
- Veel mensen hebben de neiging om zichzelf steeds naar voren te laten vallen bij het lopen. Je ene been komt zo voor het andere terecht met een schok in je gewrichten terwijl maar weinig spieren hoeven te werken. Probeer eens om je spieren wel echt te gebruiken. Probeer eens het been waar je op staat flink af te zetten om je andere been naar voren te zetten. Dit is een hele andere beweging, waarbij je ineens je bilspieren gaat gebruiken. Dit zijn tegenwoordig ontzettend onderbenutte spieren geworden. (kijk maar om je heen, wie heeft er nou nog echte stevige bilspieren? Ik zie bijna alleen maar platte billen overal)
- Normaal gesproken zwaaien je armen terwijl je loopt. Door het verzetten van je ene been voor de andere heeft je lichaam de neiging om een beetje mee te draaien. Door het 'tegenzwaaien' van je armen wordt deze draaiing minder en kan de meeste energie naar het voorwaarts verplaatsen van je lichaam. Dus hou je armen niet stijf, maar laat ze meezwaaien in je wandelen.
- Je kan altijd wandelen met je armen netjes zwaaiend langs je lichaam, maar eigenlijk is dit niet heel erg logisch. Onze voorouders hadden tijdens hun wandelingen meestal iets mee te nemen en droegen dat in hun armen, op hun rug, hangend aan hun handen of op hun hoofd. Probeer soms iets mee te nemen als je gaat wandelen of ga wandelend boodschappen doen. Het hoeft vooral niet altijd handig te zijn. Neem eens geen tas mee en hou alles los in je armen. Zo laat je je spieren elke keer weer anders werken en voedt je steeds weer andere cellen in je lijf.
- Het maakt ontzettend uit wat je aan je voeten hebt wanneer je gaat wandelen. Al je 33 gewrichten in je voeten wil je laten bewegen en hun spieren aan het werk zetten om deze bewegingen te sturen. Wanneer je schoenen draagt met een stijve en dikke zool, een verhoging bij de hak of tenen en weinig beweegruimte voor de tenen dan zullen je voeten en ook je lichaam niet optimaal kunnen functioneren en op den duur klachten gaan vertonen. Je voeten zijn ervoor gemaakt om zonder schoenen door het leven te gaan, durf jij dit ook af en toe? Kies anders voor een minimalistische schoen (geen hakverhoging, geen tenenverhoging, veel beweegruimte voor de tenen en een dunne soepele zool).
- We zijn vooral gewend om te lopen over een hele vlakke ondergrond. Probeer eens een andere ondergrond te vinden. Een bospad, het strand, een heuvel, een kiezelpaadje. Dit geeft allerlei andere informatie door via je voeten naar je lichaam, waardoor er nog meer cellen gevoed worden en je lijf beter wordt in informatie doorgeven. En let op, daar komt ie: de berm is dus ideaal om over te wandelen: een gevarieerde ondergrond die constant informatie aan je lijf doorgeeft over hoe jeje voeten neer moet zetten, veel meer cellen in je lijf activeert en zo ook voedt. En overal wel ergens te vinden. Kijk wel uit voor de hondenpoep! En pluk meteen wat brandnetels voor in je soep!
- Loop niet altijd in hetzelfde tempo. Wanneer je alleen wandelt heb je de neiging om altijd in een tempo te lopen dat voor jou comfortabel is. Loop eens met iemand anders samen, of met een hond of kind. Je tempo wordt dan heel anders en dit voedt je lijf weer op een hele andere manier.
Wat is uitlijnen? En waarom is het zo belangrijk?
Het uitlijnen van je lichaam houdt in dat je de positie van je lichaamsdelen (ten opzichte van elkaar) bekijkt en deze zo positioneert dat je lichaam optimaal kan functioneren.
Uit biomechanische studies is gebleken dat er een bepaalde uitlijning van het lichaam bestaat die ervoor zorgt dat je lichaam met al haar cellen optimaal kan functioneren en gezond blijft. Je spieren moeten werken, en je gewrichten en banden worden op een natuurlijke manier belast.
Je kan het vergelijken met de uitlijning van de wielen van je auto. Wanneer deze niet goed uitgelijnd zijn slijten ze sneller, je auto kan wat naar links of rechts gaan trekken en hij gebruikt meer brandstof.
Dit is ook zo met je lijf. Wanneer je je lijf slecht uitlijnt, worden je gewrichten verkeerd belast en slijten ze sneller. De banden van je auto kan je eindeloos vervangen, maar je gewrichten?
Dus is het belangrijk om te weten wát dan een juiste uitlijning van je lichaam is.
Altijd welkom voor een consult!
Iedereen is op de hoogte van het feit dat je lichaam vitamines en mineralen nodig heeft om het gezond te houden.
Minder bekend, maar niet minder belangrijk, is het feit dat je je lichaam niet alleen voedt door eten, maar ook door bewegen. Je lichaam bestaat uit allemaal cellen en door het bewegen van je lichaam vervormen deze cellen. Door het vervormen worden de cellen gevoed en passen ze zich aan aan de gevraagde beweeginput.
Bij gebrek aan een gevarieerd eetpatroon krijgt je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnen en kan je lichaam klachten gaan vertonen. Bij gebrek aan bijvoorbeeld vitamine C gaat je lichaam bepaalde symptomen vertonen zoals vlekken, een bleke huid, bloedingen en vermoeidheid. Wanneer je ervoor zorgt dat je weer voldoende van deze vitamine binnenkrijgt, door het eten van bijvoorbeeld kiwi's, zullen de symptomen weer verdwijnen.
Je lichaam reageert eigenlijk hetzelfde bij gebrek aan een gevarieerd beweegpatroon. Ook dan zal het lichaam uiteindelijk klachten gaan vertonen. Wanneer je het gebrek aan bepaalde beweegvoedingsstoffen weer aanvult, kunnen veel van deze klachten weer verdwijnen.
Maar wat is nou een gevarieerd beweegpatroon om genoeg van die beweegvoedingsstoffen binnen te krijgen? Er is veel te lezen over wat je allemaal moet eten om al je essentiële nutriënten binnen te krijgen. Ook lees je dat je voldoende moet bewegen. Maar hoeveel? En vooral, welke bewegingen moet je dan maken? Moet je elke dag fietsen naar je werk? In het weekend een stevige boswandeling maken? Of moet je drie keer per week flink zweten in de sportschool?
Het beste voor je lijf is om zo natuurlijk mogelijk voedsel binnen te krijgen. Dit betekent dat het zo min mogelijk bewerkt is, want dan zitten er nog de meeste vitamines en mineralen in je eten. Voor je lijf werkt dit met bewegen ook zo. Hoe minder je bewegen bewerkt is door de moderne tijd waar we nu in leven, hoe gezonder voor je lichaam.
Bij bewerkt bewegen moet je vooral denken aan bewegingen waarbij een voorwerp gebruikt wordt die in de natuur niet bestaat. Fietsen, stoelen, schoenen, stoeptegels, computers, buggy's, sportschoolapparaten etc etc.
Bij onbewerkt bewegen moet je vooral denken aan bewegingen die vroeger gemaakt werden om te overleven in het wild. Wandelen, squaten, hangen, klimmen, tillen en op de vloer zitten.
Bewerkt eten (mmm lekker patatje) en bewerkt bewegen (stevige work-out in de sportschool) geeft vaak voldoening op de korte termijn. Maar net als dat het eten van alleen maar bewerkt voedsel allerlei kwaaltjes met zich meebrengt, is dat ook zo met het maken van alleen maar bewerkte bewegingen. Wie heeft er tegenwoordig niet van die kwaaltjes waarvan je denkt dat ze erbij horen? Of, juist grote klachten, die je leven behoorlijk beinvloeden? Voetklachten, rugpijn, bekkenbodemklachten, artrose... grote kans dat het komt door een gebrek aan onbewerkt bewegen en een overvloed aan bewerkt bewegen.
Ja, ik ontvang graag gratis tips om gezond te bewegen!