De beste tips en oefeningen om van je rugpijn af te komen

rugpijn rugklachten rug pijn tips oefeningen

Heb jij weleens last van je rug? 

Grote kans dat jij je lichaam verkeerd gebruikt

 

Ik ga je de beste tips en oefeningen geven om hiervan af te komen!

Rugpijn is het meest voorkomende gezondheidsprobleem in Nederland. Van alle volwassenen krijgt 50 tot 90 procent ooit eens te maken met rugklachten. Hoe kan dat nou? Als het merendeel van ons rugklachten ontwikkelt: is ons lijf er dan voor gemaakt om rugklachten te krijgen? Nee natuurlijk niet!

 

Het probleem is: ons lijf is er niet voor gemaakt om in deze moderne omgeving te leven. Maar we leven natuurlijk wel in deze moderne omgeving.

Dus wat kan je dan het beste doen om je rugklachten toch aan te kunnen pakken? 

 

1. Let op hoe je gaat zitten

We zijn gewend om altijd als we gaan zitten op een stoel of bank te gaan zitten. En vaak uren in dezelfde hangende houding. Probeer wat meer af te wisselen. Wissel veel van positie. Probeer als het kan ook eens te gaan staan terwijl je werkt of iets anders doet. Of ga eens op de grond zitten. Of op je knieën achter je bureau. En als je dan op een stoel gaat zitten: Ga goed op je zitbotten zitten en niet achter op je billen. Lees hier waarom zitten niet gezond is.

 

2. Stop met hakverhogingen

Stop met het dragen van schoenen met een hakverhoging. Onder de meeste schoenen zit een kleine hakverhoging. Ook onder herenschoenen. Deze hakverhoging zorgt voor korte kuitspieren. Korte kuitspieren hebben ontzettend veel  invloed op de vorming van rugklachten. Lees hier meer over schoenen zonder hakverhoging.

 

3. Ga veel wandelen

Ga veel wandelen, elke dag. En het liefste verspreid over de dag. Wandelen werkt erg helend voor rugklachten. Wanneer wandelen pijnlijk is, start dan met kleine stukjes. Al is het maar een paar minuten. Vanuit daar kan je het opbouwen naar meer.

 

4. Zorg voor lange hamstrings

Hamstrings horen voldoende lengte te hebben. Anders belasten ze enorm je rug. Wanneer jouw hamstrings kort zijn. Ga dan aan de slag met oefeningen om je hamstrings langer te maken. Maar kies wel oefeningen uit die je rug niet belasten.

 

5. Denk aan een goede houding

Zorg voor een goede houding. Probeer niet te hangen met je bekken naar voren. Je gewicht hoort op je hakken. Dus breng je bekken naar achter zodat hij recht boven je enkels komt.

 

6. Beperk bewerkt bewegen

Beperk bewerkt bewegen en ga veel aan de slag met onbewerkt bewegen: wandelen dus, maar ook hangen, klimmen, tillen en hurken.

 

7. Maak je voeten sterk en flexibel

Zorg voor gezonde en sterke voeten. Je voeten zijn de basis van je lijf. Wanneer deze niet optimaal functioneren, kan je lichaam ook niet optimaal functioneren. Je voeten horen sterk en flexibel te zijn. Doe dus af en toe je schoenen uit om ze zelf te laten werken!

Ik heb ook mijn beste oefeningen voor rugklachten verzameld

Wil je liever persoonlijke begeleiding bij het aanpakken van je rugklachten? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0