Is CARDIO wel gezond?

CARDIO wordt gezien als een gezonde manier van lichaamsbeweging voor je hele lichaam, maar is CARDIO wel zo gezond voor je hele lichaam?

 

Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je na een lange dag zitten op kantoor je luie zweet eruit wilt rennen met een dagelijks rondje hardlopen?

 

Laten we het eens nader bekijken.

 

Wat is CARDIO?

CARDIO is een afkorting van cardiovasculair en internet beschrijft het als ritmische lichaamsbewegingen waarbij je hart sneller gaat kloppen, zoals hardlopen of fietsen. Met als doel je cardiovasculaire systeem te verbeteren.

 

Wat is het cardiovasculaire systeem?

Het cardiovasculaire systeem bestaat uit je hart, bloedvaten en bloed. Het is een heel belangrijk systeem in je lichaam, want het is er onder andere voor om zuurstof te brengen naar je cellen. Je cellen hebben zuurstof nodig om in leven te blijven.

 

Je bloed gaat door je bloedvaten, van je slagaders naar je arteriolen en daarna naar je haarvaten. Je haarvaten staan in contact met je cellen en daar vindt de uitwisseling van zuurstof plaats. Wanneer de uitwisseling heeft plaats gevonden gaat het bloed via je venulen en venen weer terug naar je hart.

 

Je haarvaten, waar dus de uitwisseling van zuurstof plaats vindt, zijn overal in je lichaam en worden gevormd waar ze nodig zijn. Dit werkt met het use-it-or-lose-it principe. Wanneer je bepaalde delen van je lichaam veel gebruikt, ontstaan daar veel haarvaten, want daar is veel zuurstof nodig. En als je delen van je lichaam niet gebruikt vindt je lichaam het niet efficiënt ze daar te houden en verdwijnen ze op die plek.

 

Niet heel je lichaam zit vol met bloed, je zou dan onnodig zwaar zijn. Je bloed is vooral daar waar het op dat moment nodig is.

 

Hoe komt je bloed op die plekken waar het nodig is?

Veel mensen denken dat je hart voor alle bloedcirculatie in je lichaam zorgt. Dit is niet waar. De spieren in je lichaam helpen je hart hierbij. Wanneer spieren zich aanspannen doordat jij een bepaalde beweging maakt, zorgt dit ervoor dat de wand van je bloedvaten zich op die plek ontspant en opent (vasodilatatie). Hierdoor daalt daar de druk en trekt het bloed naar de haarvaten in dit gebied. Je hart doet dus niet al het werk alleen, de andere spieren in je lijf helpen mee wanneer ze gebruikt worden in een beweging, door je bloed (en dus het zuurstof) naar de weefsels te "trekken" die het op dat moment nodig hebben.

 

Dat betekent dus dat je zuurstof-aanvoersysteem voor al je cellen afhankelijk is van veel en steeds variërend spiergebruik. Wanneer je je spieren niet gebruikt, worden je cellen niet gevoed met zuurstof. Wanneer ze niet gevoed worden zullen ze afsterven.

 

 

Wat gebeurt er nou in dit mooie cardiovasculaire systeem wanneer je CARDIO doet?

 

Je hart gaat je bloed sneller rondpompen en de spieren die je gebruikt trekken het bloed naar zich toe om voldoende zuurstof te ontvangen.

 

Dit klinkt best gezond, toch?

 

Zeker!

 

Maar...  toch zijn er twee dingen die onze manier van CARDIO vaak niet zo gezond maakt:

 

1. We hebben de neiging om alleen maar dezelfde manier van CARDIO te doen.

 

Dat betekent dat (zoals boven beschreven) er in de spieren die jij gebruikt tijdens deze CARDIO work-out, veel zuurstof wordt uitgewisseld. Want er gaat immers steeds heel veel bloed richting die spieren.

Maar dat gaat wel ten koste van de plekken in je lichaam die je niet gebruikt tijdens je CARDIO-moment. Het bloed wordt daar weggehaald en bij steeds dezelfde vorm van CARDIO zal dat gebied onwijze zuurstof-honger krijgen. De inactieve cellen zullen niet gezond zijn en kunnen uiteindelijk afsterven door een zuurstoftekort.

 

2. We leven in een tijd waarin een groot gedeelte van de dag ons lichaam, en zeker bepaalde delen van ons lichaam, inactief zijn.

 

Dit zorgt ervoor dat onze bloedvaten stijf worden en ons lichaam minder haarvaten aanmaakt. Dat betekent vervolgens dat het totale vat waar je bloed zich in bevindt (alle bloedvaten bij elkaar) minder groot is en minder flexibel. De druk in je bloed (je bloeddruk) wordt dan groter, en helemaal wanneer je aan het einde van een inactieve dag ineens je bloed hard laat stromen door een vorm van CARDIO. De stijf geworden bloedvaten kunnen niet makkelijk meer vernauwen of verbreden om de bloeddruk stabiel te houden, en je haarvaten kunnen de druk ook niet opvangen, want die zijn er niet genoeg.

 

CARDIO is dus minder gezond voor een lichaam met structuren die er niet mee kunnen dealen door een inactief leven!

En let op: wanneer je elke dag een half uur sport, en de rest van de dag niet zoveel beweegt, is je lichaam (of bepaalde cellen) ook inactief!

 

Dus:

Wat gebeurt er nou in je lichaam als je denkt gezond bezig te zijn, en je na een lange dag zitten op kantoor je luie zweet eruit aan het rennen bent met een dagelijks rondje hardlopen?

- Je gebruikt vooral je beenspieren, dus de cellen daar krijgen lekker veel voeding, maar de rest van je lichaam moet het met minder doen. En na al die maanden (of jaren) hardlopen verhonger je heel veel andere cellen. Denk vooral ook aan je organen.

- Overdag heb je niet veel spieren gebruikt, dus je hart heeft het meeste bloedcirculatie-werk alleen moeten doen. Daarna zet je dit hart nog even extra aan het werk en pomp je in een stijf systeem met relatief weinig haarvaten het bloed rond, waardoor je bloeddruk behoorlijk stijgt.

 

Ohjee!

 

Maar:

Je lichaam is prachtig adaptief. Dat betekent dat het zich heel goed kan aanpassen aan wat jij van hem vraagt.

Dus je kan weer je aderen soepel maken en meer haarvaten creëren om je vatensysteem weer flexibel te maken en je bloeddruk te laten zakken.

 

Vervolgens is een afwisseling in een natuurlijke vorm van CARDIO het beste, crosstraining dus. Zodat je niet jaar in jaar alleen dezelfde cellen van je lichaam voedt en andere cellen chronisch uithongert. Je hebt 600 spieren in je lichaam, gebruik ze allemaal!