Beweeg je lichaam, beweeg je genen!

Bomen worden gevormd door de wind!

In de genen van een boom is zijn primaire vorm, kleur en textuur opgeslagen. Het is echter zijn beweging, gecreëerd door de wind, die uiteindelijk zorgt voor het vormen van de rest van zijn gestalte. De belastingen die op de boom werken door de wind bepalen of de boom dik of dun wordt, hoe sterk zijn takken worden, en in welke hoek er takken gevormd worden.

 

Bij ons lichaam werkt dit ook zo. Je DNA ligt opgeslagen in je celkernen en bepaald gedeeltelijk het gedrag van je cellen. Maar de input uit de omgeving van je cellen bepaald het andere gedeelte. Dit zijn de mechanische belastingen die je cellen ervaren doordat jij beweegt of in een bepaalde houding zit.

Dat betekent dus dat jouw lichaam is gevormd door hoe jij bewogen hebt vanaf je geboorte tot aan dit moment.

Je lichaam is je autobiografie en het veranderd constant door de constante stroom van input van je interne en externe omgeving. Dit heeft invloed op onder andere je spierlengtes, de dichtheid van je botten, de kwaliteit van je gewrichten en de gezondheid van al je cellen.

Dus hoe heb jij bewogen vanaf je geboorte tot aan dit moment?

Het leven van een gemiddelde nederlander:

Je bent in het ziekenhuis geboren, waarna je in een maxicosi mee naar huis bent genomen. De eerste 6 maanden van je leven lag je voornamelijk op de grond, in een box, in je bedje of in de kinderwagen. De fijne motoriek van je handen ontwikkelden zich het meeste, je kreeg rammelaars en andere objecten in je handen om mee te spelen. Je ging rollen, zitten, kruipen en lopen met respectievelijk ongeveer 6, 7, 8 en 12 maanden. Al snel kreeg je schoenen aan zat je regelmatig in een kinderstoel, in een buggy of op een driewieler. Toen ging je met 4 jaar met de auto of achterop de fiets naar school en werd er van je verwacht om een groot gedeelte van de dag stil te zitten op een stoel om onder andere te leren lezen en schrijven. Een paar jaar later ging je zelf fietsen naar en van school en in de middag ging je buiten spelen, computeren of naar een sportclubje. Nu als volwassene speelt de stoel en de computer een grote rol in je leven. Voor, tijdens en na je werk. Het meeste wat je eet koop je in de supermarkt, je hebt buitenshuis altijd schoenen aan, je slaapt in een bed, je kijkt elke dag televisie, en bewegen doe je 3 keer per week tijdens een hardlooprondje of in de sportschool.

 

Iedereen is weer een beetje anders, maar dit is een redelijk gemiddelde beweegtijdlijn van iemand zijn leven in onze tijd. Je beweegtijdlijn is belangrijk, want jouw cellen, en dus jouw lichaam heeft zich hiernaar gevormd.

Het gaat om elke beweging, maar ook om iedere houding gedurende je hele leven.

Antropologen en medisch onderzoekers zijn het er over eens dat de manier van bewegen van de mens nu drastisch verschilt van hoe mensen miljoenen en miljoenen jaren in het verleden hebben bewogen.

 

Het leven van een voorouder die moest overleven in de natuur:

Hij was geboren zonder medicatie, kreeg borstvoeding en sliep bij zijn ouders. Hij werd veel gedragen waardoor zijn lichaamspositie steeds veranderde en er constant wisselende belastingen op zijn lichaam werkten. Hij was eindeloos buiten, zonder schoenen aan, en hielp al snel mee met voedsel verzamelen, door te wandelen, hurken, graven en klimmen. Uren en uren achter elkaar. Hij liep en speelde op steeds wisselend terrein. Als jong volwassene was hij een volledig functionerend onderdeel van zijn stam, wandelde hij 5 tot 15 km per dag en moest verspreid over de dag hard werken voor eten en onderdak. Als volwassene deed hij niet aan sport, maar hij gebruikte zijn lichaam de hele dag door op ontzettend veel verschillende manieren om te overleven in de natuur.

Zoals je ziet verschillen de belastingen die op ons lichaam werken (gecreëerd door onze moderne maatschappij) enorm van de belastingen die op het lichaam van onze voorouders werkten.

Als de wind anders is, krijgt de boom een andere vorm. Wanneer de belastingen op ons lichaam anders zijn, krijgt ons lichaam ook een andere vorm. Dit is niet altijd meteen zichtbaar en voelbaar, maar op de lange termijn wel: bepaalde spieren zullen zwakker of juist sterker worden, spierlengtes zullen veranderen, je botdichtheid zal veranderen, er ontstaat een andere uitlijning van je lichaam en er gaan andere belastingen op je gewrichten werken. Vervolgens kunnen er daardoor klachten ontstaan zoals pijn, ziektes en blessures.

Let vandaag eens op hoe jouw leven verschilt van dat van je voorouders. Bij elke beweging die je maakt en elke houding die je aanneemt.

 

 

 

 

Bedenk je welke bewegingen er vroeger nodig waren om te kunnen eten, waarvoor jij nu alleen de koelkastdeur hoeft open te maken.

 

Bedenk je bij het opendraaien van de kraan welke bewegingen je voorouders moesten maken om over water te beschikken.

 

Bedenk je hoe vaak jouw meubels je ondersteunen en daardoor je spieren minder hoeven te werken.

 

Bedenk je wanneer je naar de wc gaat, hoe je voorouders dit hurkend deden.

 

Bedenk je dat elke keer wanneer je zit, je heupen en knieën altijd in dezelfde houding zitten (90 graden gebogen). Onze voorouders hadden geen stoelen en wisselden constant van houding.

 

Bedenk je dat de tijd dat je kind in een buggy zit, hij amper spieren hoeft te gebruiken en hij steeds in 1 houding zit.

 

 

 

Besef goed, dat deze andere belastingen ervoor zorgen dat je lijf veranderd en dat deze veranderingen niet optimaal zijn voor je gezondheid.

 

 

 

Ik wil je niet aanmoedigen om nu al je meubels te verkopen, of in het bos te gaan wonen. Maar ik zou graag willen dat je gaat letten op het grote verschil in belastingen op een lichaam van toen en een lichaam van nu, en vervolgens kleine veranderingen in je leven gaat brengen.

Want juist die kleine veranderingen zijn ontzettend veel waard voor je lichaam!

Ga eens wat vaker zitten zonder tegen de leuning van je stoel te leunen.

Maak eens wat vaker een wandeling.

Verdeel je bewegen wat meer over de dag.

Zorg voor veel verschillende houdingen van je lichaam tijdens zitten, staan en liggen.

Doe je schoenen in huis standaard uit.

Kies in je vrije tijd voor activiteiten die gepaard gaan met bewegen.

 

Volg mijn instagram voor meer inspiratie om te #levenzoalstoeninhetnu

 

Ohja, onthou nu dus goed dat je genen niet alles bepalen:

Je kan dan nog zo'n aanleg hebben voor bijvoorbeeld artrose, maar leg je daar niet bij neer. Je DNA bepaald maar gedeeltelijk het gedrag van je cellen, de belastingen op je cellen hebben dus ook superveel invloed! Dus het wil nog niks zeggen dat ook jij dan die artrose krijgt (of rugklachten of een scheve grote teen of een zwakke bekkenbodem of osteoporose of etc etc)

 

 

 

Bronnen:

- Bowman, K. (2014). Move your DNA.

- Chaney, W.R. (2001). How Wind Affects Trees.

- Ingber, D. (2003). Mechanobiology and diseases of mechanotransduction.

- Jacinto-Gonçalves, S.R., Gaviao, M.B., Berzin, F., de Oliveira, A.S., Semeguini, T.A. (2004). Electromyographic activity of perioral muscle in breastfed and non-breastfed children.

- Lamb, Michael E., and Hewlett, Barry S., eds. Hunter-Gatherer Childhoods: Evolutionary, Developmental, and Cultural Perspectives (Evolutionary Foundations of Human Behavior).

- Milstein, J.N., and Meiners, J.C. (2011). On the role of DNA biomechanics in the regulation of gene expression.

- Orr, W.A., Helmke, B.P., Blackman, B.R., Schwartz, M.A. (2006). Mechanisms of Mechanotransduction.

- Schneider, Robert, and Grosschedl, Rudolf. (2007). Dynamics and interplay of nuclear architecture, genome organization, and gene expression.

- Surovell, T.A. (2000). Early Paleoindian Women, Children, Mobility, and Fertility.

- Stock, J.T. (2006). Hunter-gatherer postcranial robusticity relative to patterns of mobility, climatic adaptation, and selection for tissue economy.

- Toyota, M. & Gilroy, S. (2012). Gravitropism and mechanical signaling in plants.

- Wall-Scheffler, C.M., Geiger, K. and Steudel-Numbers, K.L. (2007). Infant carrying: The role of increased locomotory costs in early tool development.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Wieske (dinsdag, 21 maart 2017 14:12)

  Yes! Helder stuk! Maar ik merk dat ik het erg lastig vind om mijn zittende baan wat dynamischer vorm te geven :/ en ben me erg bewust van het nadelige effect van zoveel zitten op mijn lichaam. Ik vind het juist daarom heel fijn om je stukken te lezen :) goede motivatie :)

 • #2

  Linde (woensdag, 22 maart 2017 10:42)

  Zouden ze op je werk wel openstaan voor een wat dynamischere werkplek?
  Zo nee, dan is het des te belangrijker wat je voor en na die zituren allemaal doet...
  Succes! En leuk om te horen dat je mijn blogposts graag leest!