Het is de norm geworden

Orka's die in het wild leven hebben een vin die mooi rechtop staat, maar als ze in een aquarium worden gestopt gaat deze vin meestal hangen. Het lijkt dan alsof er een probleem is met de vin, alsof de spier die de vin rechtop houdt te zwak is geworden. Maar een orka heeft helemaal geen spier die de vin rechtop houdt.

De vin wordt in de natuur rechtop gehouden door de belastingen die op de vin werken tijdens het in grote dieptes rechtdoor zwemmen met af en toe een sprint.

De belastingen op de vin wanneer een orka in gevangenschap leeft zijn heel anders: ze zwemmen langzaam in kleine cirkels tegen de klok in en zwemmen veel aan het wateroppervlak. De zwaartekracht speelt dan een grote rol in het gaan hangen van de vin.

 

Wanneer we alleen orka's in gevangenschap zouden kennen, zouden we gaan denken dat het normaal is dat de meeste orka's een hangende vin hebben, want dat hebben ze bijna allemaal. Het wordt de norm. We zouden niet zien dat de belastingen uit de natuur missen, omdat er geen orka's meer in de natuur leven om mee te kunnen vergelijken.

Vergelijk deze hangende vin nu eens met slechte knieën, doorgezakte voeten, versleten heupen, lekkende bekkenbodems en korte hamstrings.

We vergeten vaak dat wij ook niet meer leven in onze natuurlijke omgeving en er daardoor ook hele andere belastingen op óns lichaam werken.

 

We lopen op schoenen, we bewegen in de sportschool, we zitten op een stoel, we slapen op een kussen en we verplaatsen ons met de auto. Dit is heel normaal voor ons, het is de norm geworden. Maar de belastingen die door de huidige moderne omgeving op ons lichaam werken verschillen ontzettend met de belastingen die de mensen honderden, duizenden en miljoenen jaren geleden ervoeren.

Toch accepteren we vaak dat onze moderne gezondheidsproblemen erbij horen en waar we niets aan kunnen veranderen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0