Elke cel heeft bewegen nodig, hoe zit dat?

De belastingen die door bewegen op je cellen werken zorgen voor allerlei zichtbare en onzichtbare processen in je lichaam. De zichtbare bewegingen van je ledematen zorgen voor minder zichtbare subtielere bewegingen in bindweefselcellen: de verschuiving van je huid, de minuscule buiging van je botten, de druk op je bloedvaten of de rek op een pees.

Wanneer een spier actief is, zorgt dit ook voor een aantal onzichtbare processen in de omliggende weefsels: er is meer bloedaanvoer in dit gebied, dit zorgt voor meer zuurstof (brandstof voor de cellen) en tegelijkertijd ook voor het opruimen van celafval dat constant in productie is.

Alleen de gebruikte spieren en het omliggende weefsel hebben voordeel van het bewegen

De onzichtbare, maar belangrijke processen komen in je lichaam alleen op gang in de gebieden van de actieve spieren. Vaak wordt er gedacht dat je hele lijf altijd baat heeft bij een sportmoment. Maar als jij tijdens het sporten alleen je onderlichaam gebruikt, heeft jouw bovenlichaam daar geen baat bij.

 

Het veel gebruiken van alleen bepaalde delen van je lichaam maakt sterk bindweefsel naast zwak bindweefsel, waardoor er een omgeving ontstaat waarin een blessure zich langzaam kan ontwikkelen.

Een uurtje sporten in de avond kan je cellen niet de hele dag van voeding voorzien

Het vaak consumeren van gevarieerd bewegen brengt belangrijke fysiologische processen op gang. En net zoals dat een voedingsgebrek door eten allerlei signalen afgeeft (bijvoorbeeld een hongergevoel, maar ook bijvoorbeeld een droge huid door een tekort aan vitamine A) doet een voedingsgebrek door bewegen dit ook, in de vorm van pijn, kwaaltjes of ziekte. Je bent dan je cellen aan het uithongeren en dit heeft op celniveau impact op heel je lijf.

 

Je hebt dus geen keus: je moet bewegen om je cellen gezond te houden. Je cellen hebben de voeding hard nodig, de hele dag door. En niet alleen drie keer in de week tijdens jouw sportmoment.

Je lijf reageert altijd precies op wat jij doet

Wanneer er iets fout gaat in ons lijf wordt er al snel gedacht dat er fysiologisch iets niet in orde is. Maar eigenlijk heeft je lijf precies gedaan wat er moest gebeuren: reageren op jouw beweeginput. Meestal is er dan dus iets niet in orde met je beweeginput.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die invloed hebben op je lijf, zoals stress, eten en omgevingsfactoren. Maar bewegen wordt erg onderschat. Het overgrote deel van de klachten die ik tegenkom bij mensen zijn ontstaan door een gebrek aan beweegvoeding op celniveau. Elke cel in ons lijf heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Ook al eet je supergezond en ga je elke avond op tijd naar bed, zonder genoeg beweegvoeding voor al je cellen gedurende de hele dag, zal je lijf zich nooit optimaal gezond voelen.

 

BEWEEG! En voedt al je cellen de hele dag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0