Patat is geen sinaasappel en fietsen is geen wandelen.

Hoe zit dat dan eigenlijk? Wat maakt nou de ene beweging anders voor het lichaam dan de andere?

 

Je lichaam bestaat uit allemaal cellen. Al deze cellen zijn met elkaar verbonden door een netwerk van extracellulaire matrix. Wanneer je beweegt, beweeg je niet alleen je ledematen, maar ook je kleine celstructuren. Vervolgens komt er door deze beweeginput een proces op gang waarbij je cellen de mechanische signalen vertalen naar biochemische signalen. Hierdoor krijgen je cellen de gelegenheid hun structuur en functie aan te passen. Dit proces heet mechanotransductie.

Een beweeginput ontstaat doordat een belasting op het lichaam je cellen vervormt. Maar ook doordat het langer en korter worden van bijvoorbeeld spieren druk en rek uitoefent op bindweefselcellen.

 

Iedere belasting heeft zijn eigen unieke manier van het vervormen van je cellen. Dit vervormen van je cellen zorgt ervoor dat deze cellen gevoed worden.

 

Sommige belastingen lijken hetzelfde, maar zijn totaal verschillend. Neem bijvoorbeeld een tas vol met boodschappen. Je kan deze boodschappen op allerlei manieren dragen. Deze tas kan je in je hand dragen, je kan de tas in je armen dragen, op je hoofd, op je schouder. Je kan ook de boodschappen op je rug in een rugzak dragen, of alles uit de tas halen en de spullen allemaal los in je handen dragen.

Zo creëer je met hetzelfde gewicht aan spullen, steeds een andere belasting op je lichaam en dus op je cellen.

 

Uit onderzoek blijkt dat fietsers minder botdichtheid hebben dan renners*. Hoe komt dat? Omdat er tijdens fietsen andere belastingen op je cellen werken dan tijdens rennen. Wanneer je zit op een fiets wordt je lichaam minder verticaal belast dan dat je je gewicht op je benen draagt. En minder belasting op je botcellen betekent minder sterke botten.

 

Dus fietsen is niet rennen, maar fietsen is ook niet fietsen. Off-roaders, die meer staan op hun pedalen en hun lichaamsdelen blootstellen aan veel hobbels en bobbels, ervaren andere belastingen dan stadsfietsers.

 

Zo kan je elke vorm van bewegen aan de hand van belastingen bekijken, en bepalen of deze manier van bewegen positief is voor je gezondheid op de lange termijn.

 

Jouw lichaam wordt dus constant aangepast aan de belastingen die er op jouw cellen werken. Je lichaam hoe hij nu is, is de som van alle belastingen ervaren door je lichaam in het verleden. JE BENT HOE JE BEWEEGT!

 

 

*

Nagle, K.B., and Brooks, M.A. (2011). A Systematic Review of Bone Health in Cyclists. Sports Health 3(3), 235-243.

 

Scofield, K.L, and Hecht, S. (2012). Bone health in endurance athletes: runners, cyclists, and swimmers. Current Sports Medicine Reports, 11(6), 328-34.

 

Sherk, V.D., Barry, D.w.,Villalon, K.L.,Hansen, K.D.,Wolfe, P., and Kohort, W.M. Bone Loss Over 1 year of Training and Competition in Female Cyclists. Clinical Journal of Sport Medicine, 2013 Dec.9.

Reactie schrijven

Commentaren: 0