Hóe moet je bewegen?

Gezond eten is hip. Internet staat vol met inspirerende foodblogs, rawfood recepten, paleo dieet ideeën en instagram foto's van açai bowls en glutenvrij bananenbrood.

Allemaal met het idee om gezond te zijn en toch heerlijk te kunnen genieten.

De meeste mensen weten tegenwoordig wel het een en ander van voeding. Wat zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. Hoeveel calorieën moet je binnenkrijgen op een dag. Welke vitamines en mineralen heeft mijn lichaam nodig. En in welke producten zitten deze voedingsstoffen.

 

Sommige mensen weten er nog veel meer vanaf en maken zo hele bewuste voedingskeuzes. Snelle of langzame koolhydraten. Verzadigde of onverzadigde vetten. E-nummers die niet fijn zijn voor je lijf. Keuze voor biologische groente en fruit.

 

Het voedingscentrum heeft een uitgebreide schijf van vijf gemaakt waarin zij advies geven over hoeveel en wat je op een dag zou moeten eten en drinken om gezond te zijn. Ze geven informatie over voedingsstoffen, hebben dagmenu's en recepten voor je samengesteld en geven tips om bepaalde ongezonde producten te vervangen voor andere gezondere producten.

 

Als het om bewegen gaat, gaat heel nederland compleet zijn eigen gang. De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen zegt alleen dat je 5 dagen in de week 30 minuten matig intensief moet bewegen. Verder helemaal niks.

Het lijkt alsof het voor je lichaam dus niks uitmaakt hoe je die 30 minuten beweegt.

Maar net zoals het voor je lichaam erg uitmaakt of je de benodigde 2000 calorieën alleen maar uit patat haalt aan het einde van de dag, of uit een gebalanceerd eetpatroon verspreid over de dag, zo maakt het ook voor je lichaam uit waar je bewegen uit bestaat en hoe je dit verdeeld over de dag.

 

Patat is geen sinaasappel en fietsen is geen wandelen. Een eiwit is geen koolhydraat en een krachtoefening is geen cardio.

Reactie schrijven

Commentaren: 0