Natuurlijk gezonde voeten

Voeten zijn van nature belangrijke en superbehendige lichaamsdelen.

De voeten van onze voorouders sprongen over rotsen, klommen in bomen en wandelden uren op een dag over gevarieerd terrein. Ze waren sterk, flexibel en gaven constant informatie door aan de hersenen.

Je voeten zijn de basis van je lijf. Natuurlijk gezonde voeten zijn de basis voor natuurlijk gezond bewegen.


Tegenwoordig zitten onze voeten hun hele leven verstopt in schoenen en is de grond waarover zij bewegen vlak en voorspelbaar. Dit zorgt ervoor dat onze voeten niet meer natuurlijk gezond zijn.

 

De meeste schoenen die we dragen hebben een dikke stijve zool, knijpen de tenen bij elkaar en hebben een verhoging onder de hak. Hierdoor zijn onze voeten vervormd en ontzettend lui geworden. Doordat de ondergrond waarover wij ons voortbewegen vooral bestaat uit stoeptegels en asfalt is ons systeem niet meer gewend constant wisselende informatie door te geven over wat er gebeurd onder onze voeten. Hierdoor is dit belangrijke zintuig van het lichaam ontzettend onderontwikkeld geraakt.

 

Wist je dat 25% van je botten en spieren zich bevinden in je voeten?

Wanneer we onze voeten in stevige schoenen stoppen met een stijve zool en weinig ruimte bij de tenen, dan hebben de 33(!) gewrichten in onze voeten weinig reden meer om nog te blijven bewegen. Ze vervormen, worden stijf en geven vervolgens vaak klachten.

 

Je voeten zijn de basis van je lijf. Natuurlijk gezonde voeten zijn de basis voor natuurlijk gezond bewegen.

 

Hoe aan de slag voor Natuurlijk gezonde voeten:

·       Zorg voor een goede uitlijning van je lichaam.

·       Laat je lichaam langzaam wennen aan minimalistische schoenen of geen schoenen.

·       Doe oefeningen om je voeten sterker en flexibeler te maken

·       Ga wandelen op gevarieerde ondergronden.

 

Wat zijn minimalistische schoenen?

·       Ze hebben een dunne en flexibele zool

·       Ze hebben genoeg ruimte voor de tenen om te bewegen

·       Ze hebben geen verhoging bij de hak en bij de tenen.

·       Helaas... slippers lijken erg minimalistisch, maar voor de voet is dit niet het geval.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ad Hazenberg (donderdag, 14 december 2017 12:54)

    Na een consult bij Linde ben ik ervan overtuigd geraakt dat naast uitlijning en goed zitten ook goed omgaan met je voeten belangrijk is voor je gezondheid.

    Door deze bewustwording, loop ik inmiddels thuis zoveel als mogelijk op blote voeten. Vanaf het begin voelde dit eigenlijk best goed. Niet alleen de door Linde aangegeven aspecten onderstreep ik maar ook het vrije gevoel en het directe contact met de ondergrond ervaar als heel prettig.

    Zakelijk ligt dit wat lastiger. Aangezien ik hier niet altijd blootsvoets kan werken, heb ik een paar Vivobarefoot schoenen aangeschaft. De dunne zolen zonder hak en de beweginsgvrijheid voor mijn tenen voelt goed aan. Alhoewel ik blote voeten prevaleer, zijn deze schoenen voor mij zakelijk gezien een aangenaam alternatief.