Haal je voeding uit de berm

En dan bedoel ik niet dat je in de berm brandnetels voor in je soep moet gaan plukken, nee ik bedoel dat de berm extra cellen in je lichaam essentiele voeding kan geven tijdens je wandeling.

 

Wandelen is een superbelangrijke natuurlijke beweging voor de mens. Vroeger was wandelen het enige middel om van a naar b te komen en wandelde men gemiddeld 10 km per dag, verspreid over de dag.

Tegenwoordig hebben we ook de auto, fiets en het ov om ons te verplaatsen en vinden we wandelen meer iets voor in onze vrije tijd.

Maar elke dag wandelen blijft ook nu essentieel om je lijf gezond te houden. Onze structuren zijn ervoor gebouwd en onze cellen hebben de voedende bewegingen van het wandelen nodig.

Dus, trek je schoenen aan en ga wandelen!

Ohnee, wacht!

 

Eerst nog wat tips om het maximale eruit te halen en het wandelen zo voedend mogelijk voor je lijf te maken:

 

- Veel mensen hebben de neiging om zichzelf steeds naar voren te laten vallen bij het lopen. Je ene been komt zo voor het andere terecht met een schok in je gewrichten terwijl maar weinig spieren hoeven te werken. Probeer eens om je spieren wel echt te gebruiken. Probeer eens het been waar je op staat flink af te zetten om je andere been naar voren te zetten. Dit is een hele andere beweging, waarbij je ineens je bilspieren gaat gebruiken. Dit zijn tegenwoordig ontzettend onderbenutte spieren geworden. (kijk maar om je heen, wie heeft er nou nog echte stevige bilspieren? Ik zie bijna alleen maar platte billen overal)

 

- Normaal gesproken zwaaien je armen terwijl je loopt. Door het verzetten van je ene been voor de andere heeft je lichaam de neiging om een beetje mee te draaien. Door het 'tegenzwaaien' van je armen wordt deze draaiing minder en kan de meeste energie naar het voorwaarts verplaatsen van je lichaam. Dus hou je armen niet stijf, maar laat ze meezwaaien in je wandelen.

 

- Je kan altijd wandelen met je armen netjes zwaaiend langs je lichaam, maar eigenlijk is dit niet heel erg logisch. Onze voorouders hadden tijdens hun wandelingen meestal iets mee te nemen en droegen dat in hun armen, op hun rug, hangend aan hun handen of op hun hoofd. Probeer soms iets mee te nemen als je gaat wandelen of ga wandelend boodschappen doen. Het hoeft vooral niet altijd handig te zijn. Neem eens geen tas mee en hou alles los in je armen. Zo laat je je spieren elke keer weer anders werken en voedt je steeds weer andere cellen in je lijf.

 

- Het maakt ontzettend uit wat je aan je voeten hebt wanneer je gaat wandelen. Al je 33 gewrichten in je voeten wil je laten bewegen en hun spieren aan het werk zetten om deze bewegingen te sturen. Wanneer je schoenen draagt met een stijve en dikke zool, een verhoging bij de hak of tenen en weinig beweegruimte voor de tenen dan zullen je voeten en ook je lichaam niet optimaal kunnen functioneren en op den duur klachten gaan vertonen. Je voeten zijn ervoor gemaakt om zonder schoenen door het leven te gaan, durf jij dit ook af en toe? Kies anders voor een minimalistische schoen (geen hakverhoging, geen tenenverhoging, veel beweegruimte voor de tenen en een dunne soepele zool).

 

- We zijn vooral gewend om te lopen over een hele vlakke ondergrond. Probeer eens een andere ondergrond te vinden. Een bospad, het strand, een heuvel, een kiezelpaadje. Dit geeft allerlei andere informatie door via je voeten naar je lichaam, waardoor er nog meer cellen gevoed worden en je lijf beter wordt in informatie doorgeven. En let op, daar komt ie: de berm is dus ideaal om over te wandelen: een gevarieerde ondergrond die constant informatie aan je lijf doorgeeft over hoe jeje voeten neer moet zetten, veel meer cellen in je lijf activeert en zo ook voedt. En overal wel ergens te vinden. Kijk wel uit voor de hondenpoep! En pluk meteen wat brandnetels voor in je soep!

 

- Loop niet altijd in hetzelfde tempo. Wanneer je alleen wandelt heb je de neiging om altijd in een tempo te lopen dat voor jou comfortabel is. Loop eens met iemand anders samen, of met een hond of kind. Je tempo wordt dan heel anders en dit voedt je lijf weer op een hele andere manier.

Reactie schrijven

Commentaren: 0