Bewerkt of onbewerkt eten.... óf bewegen?

Iedereen is op de hoogte van het feit dat je lichaam vitamines en mineralen nodig heeft om het gezond te houden.

Minder bekend, maar niet minder belangrijk, is het feit dat je je lichaam niet alleen voedt door eten, maar ook door bewegen. Je lichaam bestaat uit allemaal cellen en door het bewegen van je lichaam vervormen deze cellen. Door het vervormen worden de cellen gevoed en passen ze zich aan aan de gevraagde beweeginput.

 

Bij gebrek aan een gevarieerd eetpatroon krijgt je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnen en kan je lichaam klachten gaan vertonen. Bij gebrek aan bijvoorbeeld vitamine C gaat je lichaam bepaalde symptomen vertonen zoals vlekken, een bleke huid, bloedingen en vermoeidheid. Wanneer je ervoor zorgt dat je weer voldoende van deze vitamine binnenkrijgt, door het eten van bijvoorbeeld kiwi's, zullen de symptomen weer verdwijnen.

 

Je lichaam reageert eigenlijk hetzelfde bij gebrek aan een gevarieerd beweegpatroon. Ook dan zal het lichaam uiteindelijk klachten gaan vertonen. Wanneer je het gebrek aan bepaalde beweegvoedingsstoffen weer aanvult, kunnen veel van deze klachten weer verdwijnen.

 

Maar wat is nou een gevarieerd beweegpatroon om genoeg van die beweegvoedingsstoffen binnen te krijgen? Er is veel te lezen over wat je allemaal moet eten om al je essentiële nutriënten binnen te krijgen. Ook lees je dat je voldoende moet bewegen. Maar hoeveel? En vooral, welke bewegingen moet je dan maken? Moet je elke dag fietsen naar je werk? In het weekend een stevige boswandeling maken? Of moet je drie keer per week flink zweten in de sportschool?

 

Het beste voor je lijf is om zo natuurlijk mogelijk voedsel binnen te krijgen. Dit betekent dat het zo min mogelijk bewerkt is, want dan zitten er nog de meeste vitamines en mineralen in je eten. Voor je lijf werkt dit met bewegen ook zo. Hoe minder je bewegen bewerkt is door de moderne tijd waar we nu in leven, hoe gezonder voor je lichaam.

 

Bij bewerkt bewegen moet je vooral denken aan bewegingen waarbij een voorwerp gebruikt wordt die in de natuur niet bestaat. Fietsen, stoelen, schoenen, stoeptegels, computers, buggy's, sportschoolapparaten etc etc.

Bij onbewerkt bewegen moet je vooral denken aan bewegingen die vroeger gemaakt werden om te overleven in het wild. Wandelen, squaten, hangen, klimmen, tillen en op de vloer zitten.

 

Bewerkt eten (mmm lekker patatje) en bewerkt bewegen (stevige work-out in de sportschool) geeft vaak voldoening op de korte termijn. Maar net als dat het eten van alleen maar bewerkt voedsel allerlei kwaaltjes met zich meebrengt, is dat ook zo met het maken van alleen maar bewerkte bewegingen. Wie heeft er tegenwoordig niet van die kwaaltjes waarvan je denkt dat ze erbij horen? Of, juist grote klachten, die je leven behoorlijk beinvloeden? Voetklachten, rugpijn, bekkenbodemklachten, artrose... grote kans dat het komt door een gebrek aan onbewerkt bewegen en een overvloed aan bewerkt bewegen.

Loopband wandelen lopen bewerkt
bospad wandelen lopen onbewerkt

Lees hier meer over wat de gezondste manier van bewegen is.

Commentaren: 0